Opleidingstraject

RIJSWIJK-RIJBEWIJS-PASJEOverzicht
Om het motorrijbewijs te verkrijgen dien je 3 examens met voldoende resultaat af te leggen.
Het theorie-examen (ATH), het examen Voertuigbeheersing (AVB) en het examen Verkeersdeelname (AVD-A1/A2 of A). Deel 1 van de opleiding staat in het teken van voertuigbeheersing, deel 2 uit verkeersdeelname. Beide delen worden afgesloten met een examen. Motorrijschool Versnel koopt deze examens vooraf in. 

 

De proefles/intakeles

SONY DSC

Het begin: wegrijden en stoppen


Bij het kennismakingsgesprek wordt vastgesteld wat je aanvangsniveau is. Daarna wordt het lestraject, de materialen en motoren kort uiteen gezet. Voor de proefles kun je kleding lenen. I.v.m. Corona hopen we echter dat de leerling in ieder geval een eigen helm en handschoenen mee neemt. Indien dit niet mogelijk is, dan kan dit alsnog van de rijschool geleend worden. Na enkele lessen dient een eigen uitrusting te worden aangeschaft. Via de rijschool krijgt u korting bij een aantal motorzaken.  Als je besluit een pakket te nemen krijg je een pakketkorting.

Je instructeur overlegt bij de eerste les met je, of je zelf naar het oefenterrein kunt rijden. Maar wellicht wil je liever nog achterop, ook al heb je enige ervaring. Op het oefenterrein wordt eerst de motor en zithouding uitgelegd. Je maakt daarna kennis met wegrijden en stoppen. Vervolgens maak je een begin met een aantal bijzondere verrichtingen. Aan het einde van de proefles volgt een korte evaluatie.

Aan de hand van de evaluatie, je ervaring en achtergrond, wordt een verwachting van het aantal benodigde lessen uitgesproken en een advies gegeven omtrent een passend lespakket. Ook de lesfrequentie wordt overlegd. Het af te leggen traject kun je verdelen in 1 of meerdere lessen per week. Aanbevolen wordt te kiezen voor tenminste 1 les per week. Dit biedt het meeste rendement. 

Indien je direct besluit te gaan lessen wordt, indien gewenst, in samenspraak een aantal lessen vooruit ingepland. Daarna wordt per email login-gegevens van het rijschoolprogramma e-Rijschool toegestuurd. Daarmee kunnen zelf lessen worden ingepland, evt. reeds ingeplande lessen worden geannuleerd, de vorderingen bekeken en alle gegevens omtrent de financien worden geraadpleegd.

Je kunt uiteraard over deze ervaring ook eerst rustig nadenken en er later al of niet op terug komen. 

 

Theorie

Verjo Theorieboek Motor
De lastigste horde!
Hoewel niet verplicht (wel aanbevolen!), kun je het beste direct na aanvang van de lessen het theorie-examen aanvragen. Het examen is grotendeels gelijk aan de auto-theorie. Nadruk ligt echter meer op veiligheid en voertuigdynamica. Let op, het theorie-examen is voor de meeste kandidaten, erg lastig om te halen! Het examen kan bij elk theorie-centrum in Nederland worden afgelegd. Vooralsnog wordt er geen theorieles door de rijschool verzorgd. Wel zijn de benodigde studiematerialen bij de rijschool te koop. Het examen kunt u rechtstreeks reserveren via de reserveringswebsite van het CBR (Ideal).

 

 

Voertuigbeheersing

Borchland

Het examenterrein AVB

Je start met de AVB lessen
Afhankelijk van het resultaat van de proefles ga je de vervolg-les(sen) nog achterop naar oefenterrein P-bus nabij de Amsterdam-Arena. De eerste lessen zal een beperkt aantal oefeningen worden behandeld.
In de laatste lessen voor het examen worden alle oefeningen behandeld. Een AVB-les duurt 1,5 uur.

Het AVB-examen
Zodra je de 12 oefeningen op examenniveau beheerst, wordt je (meestal op korte termijn) ingedeeld op een AVB-examen. Op het examen worden  7 oefeningen getoetst. Dit vindt plaats op de Borchlandweg tegenover ons oefenterrein.

 

 

Verkeersdeelname

Vincent legt uit

Vooraf aan de les een stukje theorie

De AVD-lessen, de laatste stap naar het rijbewijs
Het AVD-lestraject kent een vaste structuur. Eerst zijn er 4 basislessen, 1.Plaats op de Weg, 2.Bochten, 3.Kruispunten en 4.Snelweg. Aan het begin van deze 4 lessen wordt een mapje met praktijkgerichte theorie met je doorgenomen. Vervolgens wordt een route gereden waarin het besprokene terug komt. Na de basislessen volgen een aantal lessen met specifieke situaties en locaties. Tijdens deze lessen komt de stof uit de 4 basislessen terug. Na elke AVD les wordt de les samen met je geevalueerd. Je instructeur maakt hiervan een samenvatting in e-Rijschool die je zelf nog kan nalezen. Voorafgaand aan de nieuwe les wordt de samenvatting met je besproken. Tijdens de lessen is tevens aandacht voor de technische staat van het voertuig. Het zgn. BBRAAVVOK-ezelsbruggetje wordt met je behandeld. Zodra het niveau van de verkeersdeelname bovengemiddeld is, wordt in overleg een examen ingepland.

CBR Naritaweg

Op naar het laatste examen!

Het AVD-examen
Aan het begin van het examen neemt de examinator eerst de technische staat van de examenmotor met je door aan de hand van het BBRAAVVOK ezelsbruggetje. Vervolgens volgt een gevarieerde rit van 35-40 minuten. De examinator volgt je samen met je instructeur in een auto van het CBR. Je dient in deze rit te laten zien om te kunnen gaan met de nadelen van een motorfiets  (oa. kwetsbaar en slechtezichtbaar. Die nadelen dien je zoveel mogelijk op te lossen door effectief gebruik te maken van de voordelen van een motorfiets (oa. vlot en door beperkte afmetingen meer mogelijkheden tot een veiliger positie). Daarnaast dien je een voorspelbare rit te laten zien.
Bij het AVD-A1 examen dien je tevens te laten zien dat een 11kw motorfiets beperkingen heeft in snelheid en de keuzes daarop af te stemmen.
De AVD-examens vinden plaats in de omgeving van het CBR aan de Naritaweg. Dit gebied ligt tussen de grenzen van Haarlem en Zaandam.

 

* Aanvullende regels voor kandidaten jonger dan 24 jaar

 • Vanaf 17 jaar mag met lessen worden gestart.
 • Vanaf 18 jaar kan examen worden gedaan op een motorfiets van maximaal 11kw. Daarmee wordt het AVD-A1 rijbewijs (Max 11KW) behaald. 
 • Na 2 jaar bezit van het AVD-A1-rijbewijs of bij het bereiken van de 20-jarige leeftijd kan opnieuw examen worden gedaan voor het AVD-A2-(<35KW) rijbewijs. Indien men 2 jaar in het bezit is van het A1 rijbewijs zullen tijdens het weg-examen enkele Bijzondere Verrichtingen worden getoetst. Heb je nog niet 2 jaar je A1 rijbewijs maar ben je wel al 20 jaar, dan dien je naast het AVD examen het AVB-examen opnieuw af te leggen.
 • Vanaf de leeftijd van 21 jaar kan direct voor het A-rijbewijs examen worden gedaan. Men krijgt echter een zgn. code-80 op het rijbewijs. Dit betekent dat alleen op een middelzware motor gedurende 2 jaar, of tot het bereiken van de 24-jarige leeftijd mag worden gereden. Daarna vervalt deze beperking. Motorrijschool Versnel geeft bij de aanvullende (getrapte) examens AVD-A2 en AVD-A een extra korting.

Schrijf je in voor een vrijblijvende proefles

Motorrijden wat voor jou? Ervaar het met een proefles voor € 75 euro!

  Naam*

  Woonplaats*

  Email*

  Telefoon

   

  * = verplicht veld

  Meer informatie

  Motoren


  Voor alle A-rijbewijzen lesmotoren beschikbaar.
  Lees verder ยป