Opleidingstraject

RIJSWIJK-RIJBEWIJS-PASJEOverzicht
Om het motorrijbewijs te verkrijgen dien je 3 examens met voldoende resultaat af te leggen.
Het theorie-examen (ATH), het examen Voertuigbeheersing (AVB) en het examen Verkeersdeelname (AVD-A1, AVD-A2* of AVD-A). Deel 1 van de opleiding staat in het teken van voertuigbeheersing, deel 2 uit verkeersdeelname. Beide delen worden afgesloten met een examen. Motorrijschool Versnel koopt deze examens vooraf in.

 

De proefles/intakeles

SONY DSC

Het begin: wegrijden en stoppen


Bij het kennismakingsgesprek wordt vastgesteld wat je aanvangsniveau is. Daarna wordt het lestraject, de materialen en motoren kort uiteen gezet. Vervolgens trek je een volledige motoruitrusting aan,. van helm tot motorlaars. De uitrusting kun je gratis gebruiken gedurende de opleiding. Als je besluit te gaan lessen mag je de helmmuts houden. Als je besluit een pakket te nemen krijg je een pakketkorting.

Je instructeur overlegt met je of je zelf naar het oefenterrein kunt rijden. Of wellicht wil je liever nog achterop ook al heb je enige ervaring. Op het oefenterrein wordt eerst de motor en zithouding uitgelegd. Je maakt daarna kennis met wegrijden en stoppen. Vervolgens maak je een begin met een aantal bijzondere verrichtingen. Aan het einde van de proefles volgt een korte evaluatie.

Aan de hand van de evaluatie, je ervaring en achtergrond, wordt advies gegeven omtrent een passend lespakket. Ook de lesfrequentie wordt overlegd. Het af te leggen traject kun je verdelen in 1 of meerdere lessen per week. Aanbevolen wordt te kiezen voor tenminste 1 les per week. Dit biedt het meeste rendement.

Je kunt over deze ervaring eerst rustig nadenken en er later al of niet op terug komen. Je kunt ook direct beginnen met lessen. Je krijgt dan per email een lesschema en aanvullende informatie toegestuurd.

 

Theorie

Verjo Theorieboek Motor
De lastigste horde!
Hoewel niet verplicht (wel aanbevolen!), kun je het beste direct na aanvang van de lessen het theorie-examen aanvragen. Het examen is grotendeels gelijk aan de auto-theorie. Nadruk ligt echter meer op veiligheid en voertuigdynamica. Let op, het theorie-examen is voor de meeste kandidaten, erg lastig om te halen! Het examen kan bij elk theorie-centrum in Nederland worden afgelegd. Vooralsnog wordt er geen theorieles door de rijschool verzorgd. Wel zijn de benodigde studiematerialen bij de rijschool te koop. Het examen kunt u rechtstreeks reserveren via de reserveringswebsite van het CBR (Ideal).

 

 

Voertuigbeheersing

Borchland

Het examenterrein AVB

Je start met de AVB lessen
Afhankelijk van het resultaat van de proefles ga je de eerste les nog achterop naar oefenterrein P-bus nabij de Amsterdam-Arena. De eerste lessen zal een beperkt aantal oefeningen worden behandeld.
In de laatste lessen voor het examen worden alle oefeningen behandeld. Een AVB-les duurt in principe 1,5 uur.

Het AVB-examen
Je dient afsluitend het examen Bijzondere Verrichtingen (AVB) te halen. Het examen bestaat uit 12 oefeningen. Daarvan worden 7 getoetst. Dit vindt plaats op de Borchlandweg tegenover het oefenterrein.

 

 

Verkeersdeelname

Vincent legt uit

Vooraf aan de les een stukje theorie

De AVD-lessen, de laatste stap naar het rijbewijs
Het AVD-lestraject kent een vaste structuur. Er zijn 4 basislessen, Plaats op de Weg, Bochten, Kruispunten en Snelweg. Aan het begin van deze 4 lessen wordt een mapje met  praktijkgerichte theorie met je doorgenomen. Vervolgens wordt een route gereden waarin het besprokene terug komt. Na de basislessen volgen een aantal lessen met specifieke situaties en lokaties. Tijdens deze lessen komt de stof uit de 4 basislessen terug. Na elke AVD les wordt de les samen met je geevalueerd. Je instructeur maakt hiervan een korte samenvatting. Voorafgaand aan de nieuwe les wordt de samenvatting met je besproken. Tijdens de lessen is ook aandacht voor de technische staat van het voertuig. Het zgn. BBRAAVVOK-ezelsbruggetje wordt met je behandeld. Zodra het niveau van de verkeersdeelname bovengemiddeld is wordt in overleg een examen ingepland.

CBR Naritaweg

Op naar het laatste examen!

Het AVD-examen
Met een voldoende afsluiting van het examen Verkeersdeelname (AVD) wordt het motorrijbewijs behaald. Aan het begin van dit examen neemt de examinator de technische staat van de examenmotor met je door aan de hand van het BBRAAVVOK ezelsbruggetje. Vervolgens volgt een gevarieerde rit van 35-40 minuten. De examinator volgt je samen met de instructeur in een auto van het CBR. Je dient in deze rit te laten zien om te kunnen gaan met nadelen (oa. kwetsbaar en slecht zichtbaar) van een motorfiets, maar ook te laten zien gebruik te maken van de voordelen van een motorfiets (oa. vlot en vanwege beperkte afmetingen meer mogelijkheden tot een veiliger positie). Bij het AVD-A1 examen dien je tevens te laten zien dat een 11kw motorfiets beperkingen heeft in snelheid en de keuzes daarop af te stemmen.
De AVD-examens vinden plaats in de omgeving van het CBR aan de Naritaweg. Dit gebied ligt tussen de grenzen van Haarlem en Zaandam.

 

* Aanvullende regels voor kandidaten jonger dan 24 jaar

  • Vanaf 17 jaar mag met lessen worden gestart.
  • Vanaf 18 jaar kan examen worden gedaan op een motorfiets van maximaal 11kw. Daarmee wordt het AVD-A1 rijbewijs (Max 11KW) behaald.DIt bestaat uit een examen Bijzondere Verrichtingen (AVB) en een Verkeersdeelname examen (AVD).
  • Na 2 jaar bezit van het AVD-A1-rijbewijs of bij het bereiken van de 20-jarige leeftijd kan opnieuw examen worden gedaan voor het AVD-A2-(<35KW) rijbewijs. Indien men 2 jaar in het bezit is van het A1 rijbewijs zullen tijdens het weg-examen enkele Bijzondere Verrichtingen worden getoetst. Heb je nog niet 2 jaar je A1 rijbewijs maar ben je wel al 20 jaar, dan dien je naast het AVD getrapt examen ook het volledige AVB-examen te worden afgelegd.
  • Vanaf de leefttijd van 20 jaar kan direct ingestroomd worden voor het AVD-A2 examen (<35KW). Vanaf de leeftijd van 21 jaar kan direct voor het A-rijbewijs examen worden gedaan. Men krijgt een zgn. code-80 op het rijbewijs wat betekent dat alleen op een middelzware motor gedurende 2 jaar, of tot het bereiken van de 24-jarige leeftijd mag worden gereden. Daarna vervalt deze beperking. Motorrijschool Versnel geeft bij de aanvullende (getrapte) examens AVD-A2 en AVD-A een extra korting.

Schrijf je in voor een vrijblijvende proefles

Motorrijden wat voor jou? Ervaar het met een proefles voor € 50 euro!

Naam*
Woonplaats*
Email*
Telefoon
 

* = verplicht veld

Meer informatie

Motoren


Voor alle A-rijbewijzen lesmotoren beschikbaar.
Lees verder »